Undervisningsdag i Ringsted 15. maj 2021

Ringsted Go Klub havde i samarbejde med Mathis Isaksen (4. dan, Danmarksmester 2020) arrangeret en undervisningsdag i Ringsted for alle 20-10 kyu spillere i Danmark den 15. maj 2021.

Vi var 5 deltagere, og på grund af coronarestriktioner fik vi fornøjelsen af udendørsundervisning i maj i Danmark. Det var koldt, så de fleste foretrak varm kaffe og te fremfor de kolde drikke.

Temaet var former (shapes), som er mønstre, der har forskellige egenskaber, som kan udnyttes eller bør undgås afhængig af situationen på brættet.

Mathis lagde ud med, at vi som opvarmning skulle løse 11 tsumego på cirka 12-10 kyu niveau ved brug af blyant og papir. Det var en hård opgave for de fleste af os, og den dygtigste klarede 6½ rigtige svar. Men det var en god øvelse i læsning og løsningerne blev gennemgået til sidst, hvor vi fik en god dialog.

Opgaverne var måske lidt for svære, men deltagernes kommentarer var meget værdifulde: "Det er svært, når man kun kan skrive på et papir", "Jeg løser ikke så tit opgaver". Kommentarerne fortæller, at vi bør træne mere "læsning".

Bagefter præsenterede Mathis omkring 20 gode former (shapes) og en række dårlige, som man bør kende på vores niveau. Vi fik forklaret fordele, ulemper med de enkelte former og hvornår de kunne anvendes. Deltagerne var gode til at byde ind med erfaringer, og især forskellige navne, som mange af dem har: Tigermunden, bordet, den tomme trekant osv.

Derefter gennemgik Mathis et ældre rigtig spil mellem to professionelle, som illustrerede hvordan begge spillere var meget bevidste om former.

Til slut skulle vi spille et spil Go, hvor vi registrerede trækkene. Vi fik 40 minutter til spillet, og da tiden gik meget hurtigt den dag, blev ingen af os færdige. Men det var heller ikke pointen. Mathis gennemgik vores spil og fremhævede de steder, hvor vi have god og dårlig form.

Så var de 3½ time arrangementet varede pludselig gået. Vi var alle enige om at det var et godt kursus og at vi gerne ville have mere af den slags i Danmark.

 

Henrik Falk / Ringsted Go Klub